Pusat Service Asus Indonesia PortalEkonomi

Pusat Service Asus Indonesia terus berusaha untuk meningkatkan Servicenya. Ini sejajar dengan produk n asus yang telah menjadi kegemaran rakyat Indonesia. Dengan semakin ramai orang Indonesia yang menggunakan produk Asus, semakin ramai orang memerlukan pusat servis asus.

Produk Asus terkenal dengan kualiti yang berpatutan pada harga yang berpatutan. Tetapi secara amnya, barangan elektronik semakin lama dan lebih lama, mereka pasti akan mengalami penurunan prestasi. Kemerosotan prestasi boleh berlaku kerana pelbagai sebab. Salah satu sebabnya adalah kerana penggunaan yang tidak mengikut prosedur. Oleh itu, jika anda mempunyai peranti elektronik gunakannya mengikut proedur yang ditetapkan.

Selain daripada penurunan prestasi kerosakan pada peranti elektronik , ia juga mungkin kerana sudah tiba masanya untuk komponen diganti. Kerosakan juga sering berlaku kerana kemalangan lain yang dilakukan oleh pengguna. Sebagai contoh, jatuh ke dalam air atau melakukan cas bateri yang terlalu panjang.

Keperluan untuk tempat pembaikan peranti Asus yang mencukupi menjadikan Asus membentangkan Pusat Service Asus Indonesia sebagai penyelesaian. Oleh itu, anda yang mempunyai peranti Asus tidak perlu risau jika ia rosak. Hanya datang ke pusat servis Asus dan masalah anda akan ditangani dengan betul.

5 Pembaikan Pusat Service Asus Indonesia

Service yang disediakan oleh pusat servis Asus sangat pelbagai. Service yang disediakan untuk memenuhi keperluan pengguna yang besar. Jikaanda pengguna peranti, andaperlu tahu Service apa yang disediakan.  Berikut adalah 5 Service yang disediakan oleh pusat khidmat asus di Indonesia:

Service pembaikanyang sempurna adalah  pembaikan telefon bimbit. Sudah ada banyak jenis telefon bimbit yang dipasarkan oleh Asus. Tidak kira apa jenis kerosakan yang anda alami, telefon bimbit anda boleh dibawa ke pusat servis untuk rawatan. Terdapat banyak penambahbaikan yang boleh dilakukan, contohnya, menggantikan LCD, menggantikan pengecas, dan sebagainya.

Jika anda mengalami kerosakan pada bateri komputer riba, anda juga boleh membetulkannya di pusat servis Asus. Walaupun produk Asus mempunyai kualiti yang baik, sudah tentu mustahil untuk produk dielakkan daripada kerosakan. Begitu juga, bateri komputer riba asus boleh rosak disebabkan oleh pelbagai faktor. Faktor-faktor ini seperti menggunakan komputer riba semasa mengecas terlalu lama.

Salah satu kerosakan yang sering berlaku ialah komputer riba terlalu panas. Menggunakannya terlalu lama dengan pengguna RAM yang besar  biasanya akan membuat komputer riba menjadi panas dengan cepat. Pemanasan melampau boleh mencetuskan kerosakan pada komponen pada komputer riba. Kerosakan akibat terlalu panas juga boleh dibaiki di pusat servis asus Indonesia.

Pemacu keras yang mempunyai ralat juga boleh diperbaiki di pusat servis Asus. Pemacu keras ralat boleh menjadikan komputer riba anda tidak dapat digunakan. Untuk itu, segera buat pembaikan jika komputer riba anda mempunyai ralat pada cakera keras anda. Kerana jika tidak ditangani dengan segera, ini boleh membuat data anda hilang.

Kerosakan akibat softaware juga boleh dibaiki oleh pusat servis Asus. Pusat khidmat Asus sememangnya dibuat untuk menyelesaikan setiap masalah yang berlaku dengan peranti Asus. Jadi hampir semua jenis kerosakan pada peranti Asus boleh ditangani. Ini adalah satu bentuk komitmen Asus untuk memberikan Service terbaik kepada rakyat Indonesia.

Kos Pembaikan  atau Pembatalan Peranti Asus

Dalam menjalankan pembaikan di pusat servis Asus, bayaran akan dikenakan, jika ia berada di luar jaminan produk. Atau jika kerosakan disebabkan oleh kecuaian pengguna seperti jatuh dari poket poket seluar yang menyebabkan LCD pecah. Oleh itu, anda mesti berhati-hati dalam menggunakan peranti anda supaya anda tidak perlu membelanjakan wang untuk pembaikan.

Untuk kos pembaikan, bayaran sebanyak Rp150,000 hanya dikenakan. Sekiranya penggantian komponen berlaku, kos akan dinaikkan dengan harga komponen yang diganti. Pusat Service Asus Indonesia juga mengenakan bayaran sebanyak IDR 50,000 untuk pembatalan pembaikan.

Yuran pembatalan sebanyak IDR 50,000 dikenakan untuk kos memeriksa kerosakan. Bagi anda yang merupakan pengguna peranti Asus, anda harus menggunakan peranti seperti yang sepatutnya. Ini supaya peranti anda tidak rosak dengan cepat dan tidak perlu membuat pembaikan.

Terma dan Syarat untuk Membuat Tuntutan Waranti

Untuk dapat mengisytiharkanproduk im jaminan terdapat peruntukan yang dikenakan.  Mungkin ini bukan sahaja produk asus produk lain juga mengenakan syarat-syarat tertentu kepada dasar jaminan yang disediakan. Ini sememangnya dikuatkuasakan untuk mengelakkan penipuan yang dilakukan oleh pengguna untuk mendapatkanjaminan.

Syarat mandatori pertama ialah produk Asus masih dalam masa jaminan yang telah ditetapkan. Sekiranya ia telah melebihi maka jaminan tidak dapat dilakukan. Peruntukan sedemikian tidak boleh dilanggar. Oleh itu, jika tempoh jaminan peranti Asus anda telah tamat tempoh, anda tidak perlu memikirkan untuk melakukan jaminan jika terdapat kerosakan.

Yang kedua ialah kad jaminan masih dimiliki. Walaupun peranti Asus anda masih dalam masa jaminan, tetapi kad jaminan hilang, jaminan tidak dapat dilakukan. Untuk itu, simpan kad jaminan dengan berhati-hati supaya ia tidak hilang. Supaya jika suatu hari diperlukan, anda boleh menggunakannya untuk menuntut jaminan.

Keadaan ketiga adalah bahawa kerosakan yang berlaku bukan disebabkan oleh kesalahan penggunaan. Contoh kerosakan yang digunakan adalah seperti skrin pecah akibat jatuh. Perkara seperti itu tidak akan dapat dijamin. Sekiranya anda ingin memperbaikinya, anda perlu menggunakan wang anda sendiri. Waranti boleh dibuat sekiranya berlaku kerosakan dalam penggunaan biasa atau terdapat kecacatan pada produk.

Syarat seterusnya, ya, adalah bil pembelian. Untuk mendapatkanjaminan dari Pusat Service Asus Indonesia, ada kemungkinan bahawa bayaran pembelian diperlukan. Bayaran pembelian akan digunakan oleh pusat servis asus untuk memeriksa tarikh pembelian. Dengan cara itu tidak ada pelanggan yang memalsukan tarikh pembelian untuk mendapatkan jaminan.

Pusat Panggilan Pusat Khidmat Asus Indonesia

Bagi anda yang mempunyai aduan berkaitan produk Asus, anda boleh menghubungi pusat panggilan melalui nombor 1500 128. Untuk waktu operasi Isnin hingga Jumaat pada 09:00-17:00. Bagi hari Sabtu dari 09:00 hingga 12:00. Pusat panggilan digunakan untuk semua produk asus, seperti produk kategori buku nota, PC Eee, komputer telapak, monitor LCD, Eee Box/Eee Top, peranti wayarles &rangkaian, papan induk dan kad grafik.

Pusat panggilan juga boleh digunakan untuk menjawab soalan jika anda mengalami masalah teknikal dalam menggunakan produk Asus. Sekiranya anda berminat dengan produk Asus dan ingin mengetahui lebih lanjut, anda juga boleh menghubungi pusat panggilan. Dengan menghubungi pusat panggilan, anda akan mendapat jawapan yang sah. Karena pihak yang menjawab adalah dari sisi Asus Direct.

Untuk maklumat tambahan, semasa wabak seperti sekarang pusat panggilan hanya dibuka pada hari Isnin hingga Jumaat. Untuk waktu operasi, bermula dari 09:30-17:00. Walau bagaimanapun, dalam beberapa Rakan Service yang Dibenarkan, mereka masih dalammood yang sama seperti biasa. Bagi anda yang memerlukan lebih banyak maklumat mengenai produk Asus, anda boleh bertanya melalui pusat panggilan yang disediakan.  Maklumat yang diperoleh dari pusat panggilan boleh digunakan sebagai rujukan jika anda ingin membeli produk Asus.

Asus tidak pernah mahu membuat penggunanya kecewa. Oleh itu Asus memberi perhatian yang besar kepada Serviceyang diberikan kepada penggunanya.  Salah satunya adalah dengan menyampaikan pusat servis dengan Service yang sangat mencukupi seperti Pusat Service Asus Indonesia.

Selengkapnya