TeknoBGT: Pusat Servis Komputer Laptop Asus

Pusat servis komputer laptop  Asus adalah perkhidmatan  rasmi asus  yang melayani semua jenis pembaikan. Teknologi yang semakin canggih menjadikan syarikat teknologi bersaing, bukan sahaja produk dengan jenama besar tetapi juga syarikat permulaan juga bersaing untuk mencipta inovasi terkini.

Selain menyampaikan produk berteknologi tinggi, syarikat-syarikat ini juga menyediakan pusat servis untuk menyediakan pembaikan atau alat ganti.  Barangan elektronikpastinya mempunyai had umur atau had umur dalam operasi maksimum item tersebut. Oleh itu, penyediaan tempat perkhidmatan rasmi diperlukan.

Asus adalah syarikat multinasional, pusat syarikat komputer terletak di Taiwan, sementara pusat syarikat elektronik dan perkakasan terletak di Beijing.  Syarikat Taiwan menjadi penjual PC kelima terbesar pada tahun 2017. Sebagai syarikat PC yang terkenal,  pusat servis komputer laptop Asus juga tersedia untuk melayani pengguna.

Sejarah Perjalanan AsusTek Computer Inc.

Syarikat itu menjadi syarikat multinasional yang berpusat di Taiwan. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1989 oleh T.H Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh dan M.T Liao. Pada permulaan debutnya, Asus mencipta papan induk prototaip menggunakan intel 486, pada mulanya ia dikekang, tetapi masalah itu dapat diselesaikan oleh Asus sendiri.

Pada tahun 2005 ia mula memasuki pasaran TV LCD dan mengeluarkan kad pemecut PhysX tepat pada bulan September 2005. Kemudian pada tahun 2006 dengan Lamborghmula membangunkan PC, pada tahun yang sama syarikat Taiwan ini juga menjadi salah satu pengeluar model Microsoft Origami.

2006 adalah tahun yang menentukan untuk syarikat ini, kerana ia telah mencapai banyak kejayaan dan bekerjasama dengan pelbagai syarikat terkenal seperti Samsung dan Founder Technology. Kemudian pada bulan Ogos ia bekerjasama dengan GigabyteTechnology. Sehingga akhirnya juga membuka pusat servis, iaitu  pusat servis komputer laptop Asus.

Kemudian pada tahun 2008 mula menyusun semula secara besar-besaran, dengan membahagikan kepada 3 syarikat bebas iaitu Asus yang memberi tumpuan kepada komputer berjenama dan elektronik, Pegatron sebuah syarikat yang memberi tumpuan kepada pembuatan Motherboards dan komponen OEM, Unihan Corporation yang memberi tumpuan kepada pembuatan bukan PC.

Produk Komputer Laptop Asus  dan Pembangunannya

Syarikat elektronik, yang telah ditubuhkan sejak tahun 1989, telah mengeluarkan pelbagai produk PC, walaupun kini terdapat juga inovasi dalam tablet berjenama Asus. Di samping itu,  pusat pembaikan  pusat servis komputer laptop Asus juga telah tersebar di beberapa wilayah untuk membantu pengguna, salah satunya adalah jenis E410.

Jenis PC ini dibentangkan dengan reka bentuk yang unik dan harga yang berpatutan, iaitu kurang daripada 5 juta rupiah. Ia bersaiz inci dan mempunyai reka bentuk seperti VivoBook hari ini. Reka bentuk ini kelihatan ringkas tetapi mempunyai kesan yang elegan. Item elektronik ini sesuai untuk aktiviti harian yang disertakan.

Jenis E410 mempunyai ciri inovatif yang pasti akan menyokong prestasi pengguna. Dengan ciri-ciri ini, pengguna boleh melakukan lebih banyak perkara dan boleh meningkatkanproduktiviti apabiladigunakan, salah satunya ialah ciri NumberPad, ciri ini memudahkan untuk memasukkan data.

Ciri NumberPad ini boleh dilumpuhkan dan Pad Sentuh boleh berfungsi seperti biasa. Satu lagiperkara un ik ialah reka bentuk engsel, ia mempunyai reka bentuk engsel 180⁰ supaya ia menjadi fleksibel untukmenunjukkan data kepada rakan sekerja. Sekiranya terdapat masalah kemudian, anda boleh membawanya ke  pusat servis komputer laptop Asus.  Berikut adalah produk terkini:

 1. X409 : Rp. 4.049.000,-
 2. X415 : RP. 6.699.000,-
 3. E402 : Rp. 4.299.000,-
 4. E203 : Rp. 3.399.000,-
 5. E210 : Rp. 4.399.000,-
 6. F571 : Rp. 11.299.000,-
 7. M409 : Rp. 3.999.000,-
 8. X407 : RP. 4.199.000,-
 9. X441 : RP. 3.899.000,-

Dalam perkembangannya, syarikat Taiwan ini semakin mempunyai inovasi ciri terkini dan sudah tentu memudahkan pengguna untuk bekerja. Rayuan untuk bekerja dari rumah menjadikan orang semakin memerlukan komputer laptop dengan spesifikasi yang tinggi untuk menyokong kerja mereka. Supaya kehadiran  pusat khidmat komputer laptop Asus diperlukan di tengah-tengah masyarakat.

Inovasi komputer laptop Asus  bermula dari generasi pertama sehingga kini menjadikan pengguna mempunyai pilihan dalam menentukan media elektronik untuk menyokong kerja. Inovasi terkini  adalah skrin engsel yang boleh diputar sehingga 180⁰, selain memudahkan kerja inovasi ini juga menjadikan komputer laptop lebih bergaya.

Senarai Tempat Perkhidmatan Komputer Laptop Asus  di Indonesia

Pusat perkhidmatan komputer laptop  Asus telah tersebar di hampir semua wilayah di Indonesia. Tahap pengguna orang ramai terhadap  komputer laptop Asus menjadikan pusat pembaikan rasmi ini sangat diperlukan. Pengguna pasti akan berasa selamat dan yakin jika tempat untuk membaiki komputer laptop mereka adalah tulen dan boleh dipercayai. Berikut adalah senarai pusat pembaikan komputer laptop Asus rasmi  di Indonesia.

 1. Jakarta

Kompleks Agung Sedayu, Ruko Harco Mangga Dua Blok J No. 18-19, Jakarta

Ruko Mangga Dua Square Blok F No. 27-28, Jakarta

STC Senayan Lt.1 No. 1003A, Jalan Asia Afrika Pintu IX, Jakarta Selatan

 1. Depok

Depok Town Square Blok GE 2 No. 2-3, Jl. Margonda Raya No. 403C, Ruko Daniel Bakery, Depok

 1. Bogor

Jl. Achmad Yani No. 124 Ruko Burangrang No. 4 Tanah Bijirin, Bogor

 1. Banten

Jl. M.H Tamrin No. 12E, Cikokol, Tangerang, Banten.

 1. Bekasi

Ruko Mega Kalimalang Kav. 8 No. 9. Jl. K.H Noer Ali, Pekayon Jaya, Bekasi

 1. Bandung

Ruko Jl, Gurame No. 18B Kel. Burangrang Kec. Lengkong Kota Bandung

 1. Cirebon

Jl. Tuparev No. 41B RT 2/3 Kec. Kedawung, Cirebon

 1. Yogayakarta

Ring Road Square Kav 5 Jl. Ring Road Utara KM 5, Condongcatur Depok, Yogyakarta

 1. Surabaya

Jl. Klampis Jaya No. 39, Surabaya

 1. Denpasar, Bali

Jl. Gunung Agung No. 146 Blok 8, Denpasar

 Pusat Perkhidmatan Komputer Laptop Asus

Ramai orang bertanya tentang bagaimana perkhidmatan itu apabila diservis, berapa kosnya, kepada jaminan yang diperolehi. Perkhidmatan komputer laptop Asus menyediakanperkhidmatan simal maksimum untuk pengguna, baik dalam perkhidmatan pembaikan, penggantian bahagian asal, dan jaminan pembaikan. Ketiga-tiga perkara ini sememangnya menjadi pertimbangan sebelum melakukan perkhidmatan.

Semasa wabak ini, syarikat elektronik terkenal ini masih membuka pusat servis supaya pengguna tidak perlu risau jika mereka memerlukan pembaikan. Sebelum ini, pastikankomputer laptop anda diperoleh daripada pengedar rasmi, jadi anda boleh memanfaatkan kemudahan jaminan yang disediakan.

Bayaran yang dikenakan oleh  pusat servis komputer laptop Asus adalah bayaran pembaikan untuk penggunaan kecuaian atau di luar garaj produk Rp. 150,000.00-, sementara jika anda ingin membatalkan pesanan perkhidmatan, bayaran sebanyak Rp.50,000,-. Tempoh masa perkhidmatan boleh selama kira-kira seminggu.

Sekiranya terdapat penggantian alat ganti, ia boleh lebih lama daripada masa itu bergantung kepada tempoh penghantaran barangan. Untuk jaminan yang diberikan dari produk Taiwan ini agak variasi rbergantung pada komponen yang diperbaiki. Tempoh jaminan bermula dari 1 tahun hingga 10 tahun.

Pada masa ini Asus membentangkan pelbagai inovasi komputer laptop yang pastinya akan memudahkan kerja dan aktiviti harian. Terutama semasa wabak yang memerlukan kerja dari rumah. Selain menyediakan produk berkualiti, ia juga menyediakan  pusat servis komputer laptop Asus untuk pengguna Asus yang setia.

Selengkapnya: