Apakah Manfaat Surat Keterangan Kerja? :GrosirBajuku

Sama ada fungsi Surat Keterangan kerja atau ia boleh dipanggil surat paklaring mungkin sesuatu yang sering ditanya oleh pekerja yang baru sahaja bekerja. Biasanya, surat ini digunakan oleh pekerja yang meletak jawatan dan memerlukan kenyataan atau rujukan daripada PT.

Surat ini berat sebelahn ya yangdikeluarkan oleh jabatan HRD, dan merupakan bukti jika pekerja telah menjadi sebahagian daripada PT berkenaan untuk tempoh masa tertentu. Dalam surat itu, terdapat juga kedudukan terakhir dan jangka masa yang dipersoalkan untuk bekerja.

Di samping itu, surat itu biasanya juga mengandungi data umum pekerja serta penerangan tentang prestasi dan sikap yang mereka miliki secara ringkas semasa mereka menjadi sebahagian daripada PT sebelumnya dan PT yang mengeluarkan surat itu. Surat ini juga mempunyai penggunaan sebagai bukti rasmi jika pekerja bekerja di PT.

Pada asasnya, surat ini tidak terhad kepada memohon pekerjaan, tetapi juga digunakan untuk perkara lain. Malah, surat ini juga digunakan oleh pendatang yang akan menjaga dokumen rasmi di agensi berkaitan. Berikut adalah pelbagai maklumat yang berkaitan dengan surat paklaring, termasuk sama ada fungsi Surat Keterangan pekerjaan.

Kandungan Surat Paklaring yang Mesti Ada

Sebenarnya, surat ini mengandungi pelbagai jenis maklumat seperti pernah bekerja sebagai pekerja dan PT berkenaan. Di samping itu, anda juga melakukan pekerjaan mengikut tuntutan syarikat. Surat ini juga mengandungi kira-kira panjang hubungan antara anda dan syarikat.

Dalam beberapa surat, syarikat itu juga menulis tingkah laku pekerja yang melakukan pekerjaan mereka, punca berakhirnya hubungan pekerjaan antara PT dan pekerja dan mengucapkan terima kasih kepada pekerja atas sumbangan yang mereka buat semasa bekerja di syarikat.

Surat paklaring pasti berbeza dengan surat pemberhentian. Sekiranya surat itu diberhentikan, surat ini adalah surat yang mesti diberikan oleh syarikat apabila memberhentikan pekerja, tetapi surat itu tidak selalu diberikan oleh syarikat. Biasanya, jika ada pekerja yang mengemukakan permintaan, surat ini akan diberikan, terutamanya kerana ia telah menyumbang kepada kemajuan PT.

Sama ada fungsi Surat Keterangan kerja sudah tentu sangat penting, oleh itu, jika anda tidak lagi bekerja di PT, pastikan anda meminta Surat Keterangan kerja. Di samping itu, pastikan pernyataan surat itu sesuai dengan kejadian sebenar, kerana penting untuk memohon pekerjaan di PT lain.

Sebenarnya, selagi surat itu mempunyai kepala syarikat, mempunyai tandatangan dan setem PT yang sah, surat itu sudah boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Tetapi anda masih perlu memeriksa semula sama ada maklumat yang ada benar-benar sesuai.

Cara Mendapatkan Surat Keterangan Paklaring

Sebelum mengetahui apa fungsi Surat Keterangan kerja, ramai pekerja baru masih keliru tentang cara mendapatkan Surat Keterangan kerja. Sebenarnya, untuk mendapatkan Surat Keterangan kerja sangat mudah, anda boleh meminta surat kepada jabatan kakitangan yang berkaitan, apabila anda telah meminta surat, biasanya setiausaha syarikat akan dibuat dengan segera .

Apabila meminta surat ini, anda tidak perlu takut atau teragak-agak, keranapemberian surat ini telah menjadi hak anda sebagai pekerja. Di samping itu, tidak beberapa universiti mempunyai peraturan untuk mengedarkan surat kepada pekerja selepas berhenti bekerja di PT.

Walau bagaimanapun, biasanya format huruf paklaring antara satu syarikat dan yang lain sedikit berbeza. Sebagai contoh, surat paklaring dari syarikat perbankan, mungkin sedikit berbeza dengan surat paklaring dari industri kreatif.

Walaupun demikian, adakah fungsi Surat Keterangan pekerjaan sama? Sudah tentu, ia adalah sama, supaya surat yang anda pegang kemudian boleh digunakan sebagai cara untuk menguruskan pelbagai jenis dokumen atau keperluan penting. Keperluan bukan hanya untuk memohon pekerjaan baru.

Fungsi Surat Paklaring Ternyata Sangat Banyak

Kebanyakan pekerja berpendapat bahawa jika surat yang jelas hanya diperlukan untuk memohon pekerjaan di PT baru, dengan surat ini meyakinkan PT baru untuk merekrut kami untuk menjadi pekerja memang boleh menjadi lebih lancar. Walau bagaimanapun, surat yang jelas bukan hanya untuk perkara ini. Inilah yang dilakukannya:

  1. Mencari kerja baru. Mencari pekerjaan baru adalah fungsi utama. Surat Keterangan ini berguna untuk menyediakan rekod kerjaya yang anda miliki. Jangan salah, setiap pencapaian yang anda perolehi dari PT di mana anda bekerja sebelum ini dapat membantu mengetahui sejauh mana pencapaian kerjaya anda.

 

Surat-surat yang jelas adalah nota penting untuk melihat perkembangan kerjaya. Supaya dalam kurikulum vitae yang anda buat untuk memohon pekerjaan, ia bukan sahaja ditulis tentang pengalaman anda, tetapi juga terdapat bukti sebenar.

  1. Keperluan apabila anda ingin mengeluarkan dana BPJS pekerjaan. Apabila anda ingin mengeluarkan dana atau mengeluarkan dana BPJS pekerjaan, anda mesti menyediakan fail surat yang jelas. Biasanya, BPJS Ketenagakerjaan meminta surat yang telah disahkan oleh syarikat.

Fail yang dikumpulkan adalahsalinanfotonya, jadi ia bukan huruf asal. Jika anda telah menambah surat itu, kemudian anda boleh mengeluarkan dana kira-kira 10 hingga 30 peratus daripada dana BPJS Ketenagakerjaan, walaupun anda masih bekerja di PT sebagai pekerja.  Adakah fungsi Surat Keterangan kerja cukup untuk sampai ke sini? Tidak.

  1. Meminjam wang dari bank. Jika anda ingin meminjam dana atau wang dari bank, anda juga memerlukan Surat Keterangan ini. Surat itu digunakan sebagai syarat kelulusan bank. Pinjaman tertentu memerlukan maklumat jika anda adalah sebahagian daripada syarikat di mana anda bekerja dengan kedudukan strategik.

Kemudian bank akan mempertimbangkan sama ada anda benar-benar boleh membayar pinjaman dengan bekerja di kedudukan itu. Biasanya, bank meminta anda melengkapkan surat ini sebagai syarat bagi pemohon yang ingin memohon pinjaman. Pinjaman bukan sahaja dana, tetapi juga boleh menjadi pinjaman kereta atau motosikal.  sama ada fungsi Surat Keterangan kerja ini sememangnya penting.

  1. Memohon biasiswa. Biasiswa yang diperoleh dari laluan profesional memerlukan surat paklaring yang sah dan telah disahkan oleh syarikat. Surat ini sememangnya merupakan syarat yang mesti dipenuhi jika anda memohon biasiswa melalui saluran profesional. Biasanya, biasiswa ini diberikan oleh kerajaan atau sektor swasta.

Mendapatkan Surat Paklaring Mempunyai Syarat

Selepas mengetahui apa fungsi Surat Keterangan kerja, satu lagi perkara yang tidak boleh dilupakan ialah syarat-syarat untuk membuat surat ini. Sebelum mengeluarkan Surat Keterangan ini, terdapat beberapa syarat yang mesti dipenuhi oleh pekerja, tikus sy iniadalah orang yang merujuk kepadasyarikat untuk dapat mengeluarkannya.

  1. Letak jawatan dengan baik. Pekerja yang meletak jawatan boleh mendapatkan Surat Keterangan ini, syarat mutlak yang mesti ada adalah meletakkan jawatan dengan betul. seperti yang telah dikemukakan, Surat Keterangan ini berfungsi sebagai cadangan atau rujukan dari syarikat sebelumnya. Oleh itu, jika meletakkan jawatan tidak baik-baik saja, tentu saja, anda tidak boleh meminta cadangan.
  2. Bekerja sekurang-kurangnya 1 tahun. Bekerja untuk sekurang-kurangnya satu tahun juga merupakan keperluan untuk mendapatkan surat yang jelas. Jika anda tidak bekerja selama 1 tahun, pekerja dianggap tidak matang untuk menjalankan prestasi mereka. Bukan itu sahaja, Surat Keterangan ini juga berkait rapat dengan etika menjalankan kerjaya.

Jika anda melihat fungsi yang dimiliki oleh surat ini, tentu saja, surat jenis ini dapat memberikan pelbagai jenis kemudahan untuk pekerja apabila memutuskan untuk meninggalkan dan mendapatkan pekerjaan lain, mempunyai dokumen ini bahkan dapat membantu pekerja mendapatkan hak mereka, jadi mengenali sama ada fungsi Surat Keterangan kerja adalah baik.

Selengkapnya