Pusat Service Asus Surabaya :TeknoWarta

Apabila anda mendengar Pusat Service Asus Surabaya, apa yang ada di fikiran anda? pelbagai produk yang dihasilkan oleh jenama Taiwan boleh dibaiki di tempat yang paling sesuai. Beberapa tempat di Surabaya adalah lokasi yang paling sesuai untuk dikunjungi oleh pemilik item tersebut.

Asus adalah sebuah syarikat dari Taiwan dan telah merebak ke banyak negara di dunia, termasuk beberapa negara maju. Indonesia adalah salah satu negara yang telah mengalami pembangunan dan penyebaran jualan Asus, terutamanya di bandar Surabaya, Jawa Timur.

Pada mulanya, syarikat ini membangunkan PC, kemudian berpindah ke komputer riba, telefon bimbit, papan induk, dan banyak lagi untuk berani mengeluarkan komputer skrin sentuh. Jika biasanya di beberapa tempat, anda menemui papan kekunci sentuh pada skrin maka itulah inovasi.

Walau bagaimanapun, jualan komputer skrin sentuh ini tidak bertahan lama sehingga akhirnya mereka memutuskan untuk memecahkan rantaian jualan dan menggantikannya dengan inovasi tablet. Pusat Service Asus Surabaya adalah salah satu tempat untuk dilawati semasa membeli.

Sehingga baru-baru ini ramai orang lebih suka menggunakan tablet kerana mereka fleksibel dan mudah dibawa ke mana-mana sahaja. Jika dibandingkan dengan telefon bimbit, skrin dan fungsi jauh lebih besar. Walau bagaimanapun, ia tidak mencukupi apabila juxtaposed dengan fungsi besar komputer.

Lokasi Service Asus di Surabaya

Kewujudan Pusat Service Asus Surabaya adalah penyelesaian terbaik bagi orang yang mempunyai masalah dengan pelbagai peranti komputer mereka. Penduduk Surabaya boleh mencari pelbagai penambahbaikan di lokasi berikut:

  1. Jalan Klampis Jaya, No 39, Klampis Ngasem, dibuka setiap hari Isnin hingga Jumaat dari 09.30 hingga 16.30.  Anda boleh menghubungi mereka di telefon hubungi 031 1500128.
  2. Terdapat juga di ITC Mega Grosir, Tingkat 2, tepat di Blok L7-5 yang beroperasi setiap hari Isnin hingga Sabtu, bermula pada pukul 09.30 dan berakhir pada pukul 17.00 malam. Untuk hari Ahad. Nombor yang boleh dihubungi adalah pada 031 37391516.
  3. Jalan Baratajaya, Gubeng dengan waktu buka pada 08.30 dan ditutup setiap Isnin hingga Jumaat pada pukul 17.00, manakala sabtu hanya pada pukul 15.00. Jika anda ingin menghubungi melalui telefon, anda boleh pergi ke 031 5019500.
  4. Kayoon Street Nombor 14, Embong Kaliasin, yang dibuka dari 09.00 hingga 17.00 setiap Isnin hingga Jumaat, manakala untuk hari Sabtu setiap 09.00 hingga 14.00. Nombor yang boleh dihubungi adalah pada 031 99250789.
  5. Plasa Marina, Tingkat 2 Blok J Nombor 15, boleh dikunjungi setiap isnin hingga Ahad dari jam 11.00 hingga 20.30 malam. Jika anda memerlukan kenalan telefon, anda boleh pergi ke 031 99842414.
  6. Ruko Primalayan Tingkat 2 di Jalan Kartini Nombor 123A yang sedia untuk dikunjungi setiap Isnin hingga Jumaat pada 08.00-16.00, untuk hari Sabtu dan Ahad ditutup. Juga hubungi di 031 5680097.
  7. Ruko Blok K Nombor 27, Taman Flora Bratang bersedia untuk berkhidmat setiap Isnin-Jumaat, 09.00-17.00.  Anda boleh menghubunginya melalui 031 5027623.

Tujuh lokasi Pusat Khidmat Asus Surabaya adalah destinasi terbaik yang boleh dikunjungi apabila pelbagai perkakasan Asus mengalami kesilapan.  Anda boleh menentukan satu dengan mempertimbangkan jarak dan lokasi terdekat.

Kerosakan Biasa kepada Zenfone

Telefon pintar yang dipanggil zenfone adalah salah satu inovasi jenama asus di seluruh dunia, termasuk menduduki salah satu tempat di pasaran elektronik Indonesia. Jenama ini juga boleh menjadi salah satu objek yang akan dibaiki di Pusat Service Asus Surabaya, seperti yang lain.

Beberapa kerosakan yang biasanya dialami pada zenfones terdedah kepada air, kebiasaan orang muda hari ini untuk membawa telefon bimbit ke mana sahaja, termasuk ke bilik mandi. Kerosakan seperti ini juga boleh dialami oleh pemandu teksi motosikal dalam talian yang tidak mempunyai pelindung telefon bimbit.

Sesetengah orang akan melawat tempat Service terbaik dengan alasan bahawa telefon bimbit itu benar-benar mati kerana pelbagai sebab. Untuk kerosakan seperti ini, perhatikan buku jaminan dan lihat sama ada ia masih sah atau tidak. Sekiranya ya, maka anda bernasib baik kerana masih dapat menggunakannya.

Adakah ia pernah menemui tulisan itu, “Malangnya aplikasi telah berhenti …” pada telefon anda? Jika ia berlaku sekali atau dua kali, mungkin tidak perlu mempertikaikannya. Walau bagaimanapun, jika ia tetap dan mengganggu aktiviti maka kemungkinan besar IC EMMC atau otaknya rosak.

Seperti pada manusia, apabila otak mengalami kesilapan, kerja semua ahli lain juga mempunyai kesan. Ini agak serius jadi disyorkan untuk melawat Pusat Service Asus Surabaya untuk mendapatkan rawatan terbaik dan memulihkan fungsi telefon bimbit.

Ilustrasi di atas hanyalah contoh, sementara di lapangan terdapat jenis kerosakan lain tanpa ramalan.  Anda boleh belajar lebih lanjut secara langsung.

Kepentingan  Mengetahui Nombor Pembaikan

Apabila anda melawat Pusat Service Asus Surabaya, anda secara rasmi akan diberi nombor pembaikan yang boleh dikemas kini secara berkala dari jauh.  Anda boleh memantau bagaimana Service peranti berkembang tanpa perlu pergi ke lokasi secara langsung.

Kaedah ini mudah, pergi ke laman web rasmi Asus, kemudian masukkan bahagian pembaikan, kemudian masukkan nombor pembaikan yang telah diberikan.  Anda secara semula jadi akan melihat proses dan status peranti supaya sangat mudah untuk memantaunya.

Dalam sesetengah keadaan, kadang-kadang anggaran masa pembaikan dalam kes ini tarikh akhir kadang-kadang tidak dapat diramalkan. Nombor hanyalah ramalan, sementara mereka sebenarnya bergantung pada seberapa teruk kerosakan yang dilakukan sehingga dapat mengambil masa yang lebih lama untuk menjadi lebih cepat.

Ini adalah maklumat penting yang mesti diketahui, yang bermaksud bahawa apabila penyedia Service tidak menunjukkan nombor, maka anda boleh bertanya secara langsung. Sekiranya anda tidak mempunyai akses untuk memeriksa proses Service, anda akan lebih cemas semasa menunggu.

Pusat Khidmat Asus Surabaya telah menyediakan kemudahan tanpa memerlukan pemilik peranti untuk melawat terus kedai tersebut.  Anda hanya perlu membuat lawatan dua kali, iaitu apabila barang dihantar untuk pembaikan dan apabila mereka selesai dibaiki oleh juruteknik.

Kepentingan Mengapa Anda Perlu Tahu Nombor Siri

Jika anda telah meninggalkan pusat servis asus Surabaya tanpa mengetahui atau bertanya tentang nombor pembaikan, maka anda  juga boleh   memasukkan nombor siri pada setiap jenis peranti. Untuk mengetahui ini juga, anda mesti mempunyai pengetahuan terlebih dahulu.

Nombor siri adalah  identiti yang wujud pada peranti yang boleh membezakan antara satu sama  lain. Jika ia disamakan dengan manusia, ia boleh disamakan dengan kad pengenalan atau kad pengenalan. Setiap peranti mempunyai identiti yang berbeza, adalah mustahil untuk terdapat nombor siri yang sama antara telefon bimbit.

Nombor siri ini sentiasa unik, biasanya terdiri daripada gabungan huruf dan nombor dengan panjang bergantung pada setiap jenama.  Anda tidak perlu menghafalnya, hanya menyediakan kertas atau media lain untuk mengambil nota dan kemudian masukkannya.

Nombor siri ini dimiliki oleh semua komponen komputer, bukan hanya bundling komputer secara keseluruhan. Terdapat nombor siri papan kekunci, tikus, monitor, dan sebagainya. Setiap nombor siri memudahkan untuk mengesan setiap peranti elektronik yang dibaiki.

Penjejakan dari nombor siri dan nombor pembaikan adalah cara untuk memudahkan anda  menghubungi Pusat Service Asus Surabaya.  Service seperti ini mustahil untuk diperoleh apabila anda memutuskan untuk memilih lokasi Service bukan rasmi dari Asus.

Baca Juga